donderdag 5 juni 2014

Kinderen geen baantje op de middelbare school? Waarom niet?!

Stel, je bent een kind van een jaar of 15 en je vindt het leuk om veel nieuwe kleren en spullen te kopen. Behalve als je hele rijke ouders hebt, die je geven wat je hartje begeert, moet je hier een bijbaantje voor nemen. Moeten de overheid en de wetgever zich hier dan mee bemoeien?! Ik vind van niet, omdat ik denk dat kinderen van deze leeftijd zelf kunnen beslissen of ze het aankunnen.

Mijn betoog gaat over de stelling: kinderen mogen geen baantje op de middelbare school. Ik ben tegen deze stelling omdat ik vind dat dat het een vrije keuze is om te gaan werken.

Alle voorstanders van deze stelling zullen waarschijnlijk zeggen dat kinderen met een baantje niet genoeg gefocust op school zijn. Dit vind ik niet kloppen, omdat het een vrije keuze is om te gaan werken. Je hoeft niet te werken! Als jij denkt dat je te veel tijd kwijt bent aan school en misschien andere hobby’s, begin je niet aan een baantje. Maar meestal is het prima te combineren. Nederland is een vrij land, en kinderen kunnen echt wel zelf nadenken of ze een baantje aankunnen. En als een kind dit niet zelf kan inschatten, maakt dat niet uit, want het gebeurt wel in overleg met hun ouders. Anders kies je een baantje zoals oppassen, dan kun je gewoon nee zeggen als je een keertje niet kan. Als dit echt een wet zou worden, is het verplicht om niet te werken. Nederland is een vrij land dus ik vind dat je zelf mag beslissen.

Werken zorgt er voor dat je dingen leert voor als je later een serieuzere baan krijgt.  Je kunt door te werken bijvoorbeeld goed leren omgaan met een baas. Op school is de leraar of de directeur misschien ook wel de baas, maar dit is een heel andere soort baas dan op je werk. Een leraar wil je dingen leren en doet het voor je eigen bestwil.

Een baas wil je niks leren, misschien leert hij je hoe je vakken moet vullen, maar dat is uiteindelijk gewoon eigenbelang. Met zo’n soort baas moet je ook leren omgaan, want als je later in één keer full time gaat werken, zonder ooit een bijbaantje te hebben gehad moet je hier heel erg aan wennen en er zijn dan al genoeg dingen waar je aan moet wennen.  Je leert ook solliciteren door bijbaantjes te nemen en ook dit is handig voor later. Stel je voor dat je zonder enige ervaring voor een fulltime baan gaat solliciteren!

Nu kom ik bij het meest voor de hand liggende argument: geld. Uiteindelijk werkt bijna iedereen die op de middelbare school zit voor het geld. Waarom niet? Iedereen vindt het toch leuk om extra geld te verdienen zodat hij nieuwe spullen kan kopen?

Naast het feit dat het leuk is om geld te hebben voor shoppen en dat bijbaantjes ontwikkeling bieden op het gebied van omgaan met je werk, leer je er ook van met geld omgaan en verantwoordelijkheid te dragen. Als je een baantje hebt, zoals vakkenvullen, leer je ook met geld omgaan. Dit komt doordat je geld verdient, wat je daarna weer kunt uitgeven. Je hebt dus niet alleen de inkomsten van je zak- en kleedgeld, maar ook van je werk. Als je alleen maar zak- en kleedgeld krijgt, en geen baantje hebt, besef je helemaal niet hoe hard je moet werken voor geld. Het minimumloon van een 15jarige is 2,84 euro per uur. Als je zo weinig verdient ga je beter opletten wat je met je geld doet, en smijt je het niet zomaar over de balk.

Ook zorgt werk voor afleiding. Sommige mensen hebben genoeg te doen met sport, vrienden en school. Maar anderen heb nog wel eens wat tijd over. Wat is dan het probleem van werken? Misschien ga je anders wel dingen doen die allerlei ellende veroorzaken, zoals hangen op straat. Als je toch tijd over hebt is het alleen maar tijdverdrijf en je werk kan ook best leuk zijn. Je kan als je in bijvoorbeeld een restaurant of supermarkt werkt, ook weer nieuwe mensen ontmoeten, en misschien zelfs nieuwe vrienden maken! En bijvoorbeeld oppassen kan ook hartstikke leuk zijn als je op lieve kinderen past! Er zijn genoeg leuke baantjes te vinden, waardoor het niet alleen om het geld gaat. (Voordat jullie beginnen te denken dat het leven om geld draait J)

Kortom, ik vind het belangrijk dat het een vrije keuze is om te gaan werken. Je kunt zelf kiezen of je wilt werken en of je denkt dat je het aankan. Natuurlijk hoef je deze keuze niet zelf te maken, je ouders kunnen je gewoon helpen. Door werk leer je ook omgaan met geld, werk en het zorgt voor afleiding. En je kunt natuurlijk als je in een druk jaar op school komt altijd stoppen met je werk!
 
Liefs,
Sarah

Geen opmerkingen:

Een reactie posten